- kilogram żeberek,
- kilogram kiszonej kapusty,
- kilka małych cebul,
- kilka ząbków czosnku,
przyprawy:
- sól,
- pieprz,
- kminek,
- majeranek,
- papryka ostra,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- kilka łyżek oliwy,
Z czosnku, majeranku, soli, papryki oraz łyżki oliwy tworzymy pastę. powstałą pastą nacieramy mięso i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
W naczyniu żaroodpornym układamy odsączoną kapustę z dodatkiem kminku, na tej warstwie pokrojoną w piórka cebulę, na to kładziemy wcześniej obsmażone żeberka i przykrywamy cebulą i kapustą, można dodać na koniec szklankę wody lub delikatnego bulionu.
Pieczemy około 1,5 godziny w 160 stopniach, na ostatnie 10 minut odkrywamy naczynie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz