niedziela, 27 sierpnia 2017

Żeberka zapiekane w kiszonej kapuście

Serwus!


Żeberka w połączeniu z  kapustą i pieczonymi/smażonymi ziemniakami to pyszne, kaloryczne danie.


Do przygotowania będziemy potrzebowali:

  • kilogram żeberek,
  • kilogram kiszonej kapusty,
  • kilka małych cebul,
  • kilka ząbków czosnku,
przyprawy:
  • sól,
  • pieprz,
  • kminek,
  • majeranek,
  • papryka ostra,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • kilka łyżek oliwy,

Z czosnku, majeranku, soli, papryki oraz łyżki oliwy tworzymy pastę. powstałą pastą nacieramy mięso i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
W naczyniu żaroodpornym układamy odsączoną kapustę z dodatkiem kminku, na tej warstwie pokrojoną w piórka cebulę, na to kładziemy wcześniej obsmażone żeberka i przykrywamy cebulą i kapustą, można dodać na koniec szklankę wody lub delikatnego bulionu.
Pieczemy około 1,5 godziny w 160 stopniach, na ostatnie 10 minut odkrywamy naczynie.
Smacznego!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz