sobota, 12 sierpnia 2017

Podudzia, pałki, z kurczaka w sosie pomidorowo cebulowym

Serwus, dziś na tapecie kolejne danie jedno garnkowe, a właściwie jedno naczyniowe.
Pałki z kurczaka towarzyszą mi odkąd niepamiętam, tzn wiem , że bardzo chętnie je jadłem jako dziecko, o chęciach jedzenia mięska z kością wiem tylko od mojej Mamci.
Zamiłowanie do kuraka pozostało do dnia dzisiejszego.

Do przygotowania potrzebujemy:


  • Garnek chęci,
  • 1,5 kg pałek z kurczaka
  • 2 puszki pomidorów krojonych,
  • 0,5 kg czerwonej cebuli
  • mały kawałek imbiru
  • sól, pieprz, papryka ostra, bazylia suszona
Kuczaka myjemy, jak potrzeba czyścimy, solimy, pieprzymy.
W brytfannie układamy kurczaka, pomiędzy pałki układamy cząstki cebuli (chciałem kupić  szalotkę ale niestety w sklepie brak), dodajemy plastry imbiru, posypujemy papryką oraz bazylią, na wierzch wylewamy zawartość puszek z pomidorami, całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 35-45 minut w temperaturze około 160 stopni.
Na ostatnie 10 minut odkrywamy by woda wyparowała a mięso lekko zarumieniło.

Podajemy z ryżem, kaszą lub z pieczonymi ziemniakami.

SmaczneGo!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz