Pałki z kurczaka towarzyszą mi odkąd niepamiętam, tzn wiem , że bardzo chętnie je jadłem jako dziecko, o chęciach jedzenia mięska z kością wiem tylko od mojej Mamci.
Zamiłowanie do kuraka pozostało do dnia dzisiejszego.
Do przygotowania potrzebujemy:
- Garnek chęci,
- 1,5 kg pałek z kurczaka
- 2 puszki pomidorów krojonych,
- 0,5 kg czerwonej cebuli
- mały kawałek imbiru
- sól, pieprz, papryka ostra, bazylia suszona
Kuczaka myjemy, jak potrzeba czyścimy, solimy, pieprzymy.
W brytfannie układamy kurczaka, pomiędzy pałki układamy cząstki cebuli (chciałem kupić szalotkę ale niestety w sklepie brak), dodajemy plastry imbiru, posypujemy papryką oraz bazylią, na wierzch wylewamy zawartość puszek z pomidorami, całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 35-45 minut w temperaturze około 160 stopni.
Na ostatnie 10 minut odkrywamy by woda wyparowała a mięso lekko zarumieniło.
Podajemy z ryżem, kaszą lub z pieczonymi ziemniakami.
SmaczneGo!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz