sobota, 29 lipca 2017

Indyjskie po Loodzku

Murgh Makhanawala na sposób Loodzki
najbardziej potrzebne będą dobre chęci, a reszta poniżej:


  • trochę fileta z  kuraka (nieco ponad 250g)
  • odrobina jogurtu do marynaty
  • cebula, lub dwie małe
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie ostre papryczki (można pominąć i dodać suszonej)
  • dwie puszki pomidorów
  • masełko (takie małe 200g)
  • śmietana 30
  • sól, pieprz, kozieradka, garam masala

Etap gotowania:

Najlepiej dzień wcześniej marynujemy kuraka w jogurcie i naszych ulubionych przyprawach, kolejnego dnia grillujemy/pieczemy fileta,
a popołudniu ====>

Na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebulkę, czosnek, paprykę i odrobinę oliwy,  gdy cebula się zeszkli, wrzucamy pomidory. Dodajemy sól, 3 łyżki śmietany i mieszamy. 
Następnie dodajemy kozieradkę, garam masalę, smażymy całość na małym ogniu, po czym dorzucamy wcześniej ugrillowane cząstki kurczaka. Dodajemy masło  (około 100g), a po kilku minutach resztę śmietany, wedle potrzeb trzeba zredukować.
Podajemy z  ryżem lub chlebkiem NAN





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz