piątek, 27 października 2017

Ziołowe pałki z Kurczaka w piwie.

Serwus, dziś na tapecie jak zwykle kurak, tym razem marynowany w ciemnym piwie.

Do przygotowania potrzebować będziemy:
  • 3kg pałek z kurczaka,
  • 300g pieczarek,
  • 0,5l ciemnego piwa (najlepiej Porter Łódzki),
  • Słoiczek sosu pomidorowego,
  • Ostra papryka, czosnek, kurkuma, rozmaryn, majeranek pieprz ziołowy,

Przygotowanie:

Oczyszczonego kurczaka układamy w naczyniu, obficie posypujemy przyprawami.
Na wierzchu układamy pieczarki i pokrojony w drobne plastry czosnek.
Całość zalewamy piwem i odstawiamy na noc.
Następnego dnia dodajemy sos pomidorowy.
Całość pod przykryciem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 120 minut,
na ostatnie 20 minut zdejmujemy przykrycie by mięsko się zarumieniło.

Mięso jest bardzo delikatne, dosłowne rozpływa się w ustach.

ja podałem z uparowanymi i podsmażonymi ziemniakami.
Smacznego Mniam ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz