środa, 8 listopada 2017

Kurczak bez ciasta na Ostro w pomarańczach

Serwus, Siema, jakoś ostatnio brak mi sił na pisanie: zimno, mokro... nic się nie chce.
Po zimnym/ mokrym dniu wracam do domu i cieszę się z ciepłej herbaty, ewentualnie kawy i jakoś komputer nie jest mi zbyt bliski.
 Jednym z ostatnich dań które zrobiłem i mi smakuje, nadal je jem, jest Kuczak na ostro z dodatkiem pomarańczy. Przepis nieco niżej!

Do przygotowania potrzebować będziemy:

  • Dwie piersi z kuraka, pojedyncze ale takie ciut większe,
  • jedna pomarańcza (sok plus delikatnie otarta skórka),
  • jedna cytryna (sok plus delikatnie otarta skórka),
  • trochę oliwy (około 80ml),
  • ostra chili - łyżeczka (ja użyłem Chili Panca),
  • łyżeczka curry,
  • łyżka wędzonej papryki,
  • łyżeczka soli,
  • trochę czosnku 1-2 ząbków,

Przygotowanie:
wszystkie składniki do marynaty starannie mieszamy, wkładamy do tego piersi z kurczaka pokrojone w plasterki które daje się grillować.
Po 12, a najlepiej 24 godzinach mięsko grillujemy.
Ja, lubię takiego kuraka z ryżem z migdałami







.
Smacznego,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz