Po zimnym/ mokrym dniu wracam do domu i cieszę się z ciepłej herbaty, ewentualnie kawy i jakoś komputer nie jest mi zbyt bliski.
Jednym z ostatnich dań które zrobiłem i mi smakuje, nadal je jem, jest Kuczak na ostro z dodatkiem pomarańczy. Przepis nieco niżej!
Do przygotowania potrzebować będziemy:
- Dwie piersi z kuraka, pojedyncze ale takie ciut większe,
- jedna pomarańcza (sok plus delikatnie otarta skórka),
- jedna cytryna (sok plus delikatnie otarta skórka),
- trochę oliwy (około 80ml),
- ostra chili - łyżeczka (ja użyłem Chili Panca),
- łyżeczka curry,
- łyżka wędzonej papryki,
- łyżeczka soli,
- trochę czosnku 1-2 ząbków,
Przygotowanie:
wszystkie składniki do marynaty starannie mieszamy, wkładamy do tego piersi z kurczaka pokrojone w plasterki które daje się grillować.
Po 12, a najlepiej 24 godzinach mięsko grillujemy.
Smacznego,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz